SOLIDO Rolls Royce Phantom III story.

In dit forum verschijnt maandelijks een nieuwe column van één van de leden. Iedereen kan een column inleveren bij de beheerder via PB.
Columns worden door de beheerder één voor één maandelijks geplaatst op volgorde van binnenkomst.
Gebruikersavatar
GEISHA
Berichten: 60
Lid geworden op: zo 06 mei 2012 13:32
Schaal: 1:43

SOLIDO Rolls Royce Phantom III story.

Berichtdoor GEISHA » ma 14 mei 2012 23:37

Inleiding:
Voor zo goed als ik het me kan herinneren kwam de naam Rolls Royce in 1961 voor het eerst in mijn leven. Ik was toen 9 jaar oud en het moet ongetwijfeld iemand uit mijn familie zijn geweest die me destijds vertelde dat Rolls Royce de beste en duurste auto ter wereld was, en alleen maar gekocht kon worden door royalty, presidenten en miljonairs.
En ik, volledig verbluft door het verhaal, geloofde dat en heb het wel honderd keer verteld aan mijn vriendjes. Wist jij......etc. Al met al was op dat moment Rolls Royce bij mij geïmplanteerd en dat is nimmer verdwenen.
Daarmee kom ik vanzelfsprekend op het verzamelen van Rolls Royce modellen. Het zijn er nogal wat van diverse fabrikanten, doch in dit verhaal wil ik uitsluitend stilstaan bij de 1 : 36 Rolls Royce Phantom III modellen van Solido.

Solido Age d'Or:
In november 1976 bracht Solido een uitgebreide serie klassieke/historische modelauto's op de markt onder de naam Age d'Or (Gouden Eeuw). Daaronder bevonden zich o.a. 3 Rolls Royce Phantom III modellen, de nummers 46, 71 en 77. In 1980 veranderde Solido de serienummers in 4046, 4071 en 4077. Ook is door de jaren heen de verpakking van de modellen veelvuldig qua presentatie aangepast.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Solido heeft zich bij het fabriceren van deze modellen laten inspireren door bestaande Rolls Royce Phantom III modellen die destijds door coachbuilder James Young werden vervaardigd. De Solido Sedanca de Ville is een nabootsing van een 1939'er model; de Drophead Coupé en de Coupé Cabriolet stammen oorspronkelijk uit 1937 .

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nota bene: coachbuilding was in de jaren dertig, maar ook daarvoor, de methode om een auto naar eigen smaak en inzicht te laten bouwen. Men kocht een compleet rollend, gemotoriseerd onderstel, en men vervoegde zich bij een van de vele koetswerk bouwers die in Engeland en op het continent actief waren. In connectie met Rolls Royce noemde ik al James Young, maar namen als Park Ward, Hooper, Mulliner en Gurney Nutting zijn zeer bekend op dit gebied. Overigens Rolls Royce stelde wel degelijk grenzen aan de mate waarin klanten hun auto's konden laten bouwen; "bad taste" was niet welkom.
Na de 2e wereldoorlog werd coachbuilding allengs minder populair, mede vanwege de hoge kosten, en zo legden vele van deze specialisten het loodje of moesten samengaan. Thans is het gefuseerde Mulliner Park Ward als huismerk eigendom van Rolls Royce.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een Solido Rolls Royce Phantom III bestaat uit een gegoten metalen onderstel en carrosserie. Vervolgens verchroomde plastic onderdelen zoals grille, bumpers en koplampen; een gekleurd plastic interieur/stuur en doorzichtige plastic raampjes. Afhankelijk van het type komt er eventueel nog een plastic kapje bij.
Door de jaren heen heeft Solido van de drie types 30 kleuren/combinaties/varianten gelanceerd. Als je dan ook nog de speciale gelimiteerde uitgaves en promo's erbij telt kom je op ruim 50 verschillende. Ook zijn er diverse kleuren interieurs.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het onderstel is bij alle drie de modellen exact hetzelfde. Dat maakt het mogelijk om de carrosseriën onderling uit te wisselen en daarmee een schier eindeloos kleurenpalet aan auto's te creëren. Ik heb het nog niet exact uitgerekend maar het moet mogelijk zijn om op die manier wellicht meer dan 200 verschillende modellen te realiseren. Ik vrees echter dat een aantal kleurencombinaties meerdere gevallen van "bad taste" teweeg brengt.
Let wel, de Coupé's hebben een ander interieur dan de Sedanca.
Aldus heeft Solido in een tijdspanne van 25 jaar (de laatst bekende heruitgave was in het jaar 2000) een zeer succesvolle serie op de markt gebracht die in werkelijk gigantische aantallen over de hele wereld is verkocht.


Modificaties:
Omdat Solido deze modelauto's eenvoudig (de)montabel heeft gefabriceerd zijn er legio mogelijkheden om modificaties toe te passen. Sterker, Solido bracht zelfs een "white metal" kit op de markt met daarin 2 verschillende Rolls Royces. Leef je er maar op uit; modelisme ten top.

Afbeelding

Afhankelijk van het type, Sedanca of Coupé, bestaat een Rolls Royce uit 26 of 28 onderdelen. Dus geheel in lijn met de oorspronkelijke traditie van de echte Rollses van de dertiger jaren, maakt Solido het mogelijk om zelf als "coachbuilder" je model naar eigen voorkeur te modificeren. Kortom een Solido Rolls Royce chassis is een geweldige basis om je creativiteit de vrije loop te laten. En daar zijn sommige "modders" tot in het fijnste detail in geslaagd. Zie deze voorbeelden:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Mijn verzameling:
Het verzamelen van modelauto's heeft bij mij bijna 20 jaar stilgestaan. Feitelijk ben ik eind 2011 helemaal opnieuw begonnen, want van mijn verzamel verleden was vrijwel niets meer over.
Gelukkig dat modellen zoals deze Solido's vrij eenvoudig en relatief goedkoop zijn te bemachtigen; Marktplaats, diverse beurzen en Ebay zijn goede bronnen.

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik er ruim 30 en feitelijk is er niet één nog helemaal origineel. Ik modificeer in min of meerdere mate elk model o.a. door geaccentueerde details aan te brengen. Ook heb ik er zelf een aantal van een eigen kleuren schema voorzien. Zoals deze:

Afbeelding

Een modificatie die ik graag toepas is het aanbrengen van "white wall" spaken wielen van andere Solido modellen uit de Age d'Or serie, zoals van Cadillac, Cord of Deusenberg. Ik koop dan een goedkoop wrakje en zet de wielen simpelweg over. Voor mij toont dat allemaal wat meer naar mijn eigen smaak, zonder de realiteit geweld aan te doen.

Afbeelding

Zoals eerder gezegd, "coachbuilding" gaat hand in hand met Solido auto's uit de Gouden Eeuw.
Mezelf kennende vrees ik dat mijn verzameling in de komende jaren nog wel eens forse proporties kan gaan aannemen. Ik geniet al van de gedachte.

Afbeelding

Tenslotte:
Ik wil besluiten met wat technische details van de originele Rolls Royce Phantom III.

Afbeelding

- opvolger van de Phantom II, gebouwd van 1936 tot met 1939, in totaal 727 stuks.
- 7,4 liter V12 motor - ca. 180 pk - gewicht ca. 3500 kg (incl. body) - top 145 km/u.
De krachtbron was de enige V12 die Rolls Royce ooit bouwde (tot 1988). Hoewel het wat tijd kostte om de Phantom III betrouwbaar te maken, was het destijds technisch gezien de meest geavanceerde auto ter wereld, en door velen beschouwd als de beste ooit gemaakt.

En terugkomend op het begin van het verhaal, de Rolls Royce die uitsluitend door royalties en presidenten (velen daarvan dictators) gekocht kon worden was de Phantom IV, maar dat ontdekte ik pas later.
Deze was van de Emir van Koeweit (hij had er 3):

Afbeelding

Tot zover dit verhaal. Mochten er geïnteresseerden onder u zijn met vragen, suggesties, opmerkingen of correcties, aarzel niet, dat houdt het levendig. Geniet van het verzamelen en dank voor uw aandacht.

GEISHA, Zaanstad/Amsterdam, mei 2012.
Laatst gewijzigd door GEISHA op wo 16 mei 2012 22:07, 1 keer totaal gewijzigd.

rsh_scuderia
Moderator
Berichten: 7269
Lid geworden op: di 19 apr 2005 00:08
Schaal: 1:18

Re: SOLIDO Rolls Royce Phantom III verzamel story.

Berichtdoor rsh_scuderia » di 15 mei 2012 11:20

Wat een heerlijk stuk heb je geschreven.
Erg leuk dat Solido juist heeft gestimuleerd om een eigen of afwijkende versie dan gangbaar te maken met de kit.

Gebruikersavatar
Autofan
Berichten: 2910
Lid geworden op: vr 25 mei 2007 10:19
Schaal: 1:18
Locatie: Ridderkerk

Re: SOLIDO Rolls Royce Phantom III verzamel story.

Berichtdoor Autofan » di 15 mei 2012 13:11

Heerlijk stuk dit! Was een genot om te lezen! ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
Ricardo
Moderator
Berichten: 13626
Lid geworden op: za 11 okt 2003 22:08
Schaal: 1:43
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: SOLIDO Rolls Royce Phantom III verzamel story.

Berichtdoor Ricardo » wo 16 mei 2012 11:25

Erg leuk verhaal. :thump_up: Altijd mooi om te lezen hoe men er toe gekomen is om een verzamelrichting te kiezen. :worshippy:

Gebruikersavatar
TestaRossa
Berichten: 1741
Lid geworden op: zo 09 mar 2008 10:03
Schaal: 1:43
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: SOLIDO Rolls Royce Phantom III verzamel story.

Berichtdoor TestaRossa » wo 16 mei 2012 14:32

Wow, daar is veel werk in gaan zitten zeg...........flinke column, top verhaal en mooie foto's erbij!
#testarossa1980modelcarcollection ( op Instagram en Twitter ) #MV33 viewtopic.php?f=21&t=14803

Gebruikersavatar
hakushi
Berichten: 654
Lid geworden op: ma 20 okt 2008 11:13
Locatie: Den Haag

Re: SOLIDO Rolls Royce Phantom III story.

Berichtdoor hakushi » ma 04 jun 2012 18:00

:thump_up: :thump_up:
erg leuk stuk.