Lammertink Porsche

In dit subforum staan afgeronde ombouwprojecten van leden. Niet alle projecten staan hier, alleen die waarvan wij vinden dat die een speciale plek verdienen.
Gebruikersavatar
Bart
Berichten: 1441
Lid geworden op: zo 12 okt 2003 20:04
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Lammertink Porsche

Berichtdoor Bart » za 30 jul 2005 18:09

[fase: keuze's maken]
Ditmaal iets bijzonders. Ik ben een groot liefhebber van de Porsche GT3 RS. Daar velen in 1:43 zijn, en nu ook wat 1:18 modellen komen leek mij het een leuk idee om zelf iets te bedenken.

Als allereerste ben ik eens gaan zoeken wat ik voor livery wil. Aangezien ik veel modellen van NL rijders heb, was de keus maar zeer beperkt. Op 8 mei was ik aanwezig bij de DKV Truck Grandprix 2005. De DSC (Dutch Supercar Challenge) reed hier een gast race. Hier reden verschillende wagens. Om eenvoudig te beginnen heb ik een model uitgekozen die (naar mijn mening) vrij eenvoudig te maken moet zijn.

Het is uiteindelijk dit model geworden

Afbeelding


Zoals je ziet niet heel bijzonder, maar zo in het wit vindt ik hem wel fraai. De Porsche werdt geprepareerd door Lammertink Porsche in Enter. De coureur was dat weekend Charles Brugman.

Gezien de kleur heeft Autoart hiervoor een mooi model beschikbaar. Daarom zal deze Porsche hierop worden gebaseerd. Ik zal o.a. de kleur van de vleugels en de spiegels moeten aanpassen.
Helaas kan ik dit allemaal niet alleen. Daarom krijg ik hulp van een specialist. We kennen hem allemaal: Matt.
Matt zal voor mij de decals gaan maken. Daarom zullen wij beiden hier update's posten zodat iedereen kan zien hoe zoiets tot stand komt.


[fase: de voorbereiding]

Gezien de foto's die te vinden zijn van het model beperkt is, en het liefst zo duidelijk mogelijk moeten zijn. (dit lukt niet met snelheidsfoto's) Heb ik Lammertink Porsche hierover gebeld met de vraag of het mogelijk was om langs te komen om goede foto's te maken voor Matt.

Dit was geen probleem en zo doende was ik donderdag 2 juni hier aanwezig voor het maken van de foto's. Te bewonderen op:

[fase: decals maken] (Matt)
Om decals te maken gebruik ik het programma Adobe Phoptoshop Hierin kunnen de logo's gemaakt en eventueel bijgewerkt/verbetert worden. Het beste is om dit in de resolutie 300 te doen. Groter heeft toch geen zin omdat het menselijk oog de verschillen dan toch niet meer kan onderscheiden.
Ook is het beter om de logo's 2 tot 3 maal groter te maken dan de uiteindelijke afdruk. De reden hiervoor is dat verkleinen van de afbeelding een verbetering opleverd, en vergroten juist een verslechtering.

Voor de decal op de deuren was er een bijzondere handeling nodig. Mede dankzij de goede foto van Bart kwam ik erachter dat de rode letters DSC iets groter zijn dan de rest van de tekst, en het logo was alleen beschikbaar als de tekst onder elkaar stond. Dit was op te lossen door de woorden los te knippen en achter elkaar te zetten. Daarna hetzelfde met de rode beginletters DSC gedaan en 112% vergroot.
Na dit knip-en plakwerk de naden weggewerkt en het kontrast opgehaald.
Het logo "Ooperon" was meteen van internet af te plukken en hoefde alleen op maat gemaakt te worden. Verder het startnummer 10: dit is een bestaand lettertype namelijk Impact.
Het geheel is nu samengevoegd tot één decal.

Afbeelding

Het logo van Robbert Maas was iets makkelijker. Het is ook kant en klaar van internet af te halen,...echter in het wit met zwarte achtergrond. In Adobe is met één muisklik het beeld negatief te maken waardoor het wél klopt. Alleen de tekst "ROBBERT MAAS PHOTOGRAPHY" was kwalitatief niet goed genoeg. Deze tekst is van het lettertype Arial Black en wordt opnieuw ingetypt in het logo en zo de goede grote en spatiering gezocht. Nadat dit gevonden is de tekst eventjes in een ander veld "parkeren" en de bestaande tekst op het logo uitgummen. Dan de nieuw gemaakte tekst uit het andere veld kopieëren en in het logo plaatsen, en klaar is kees.....
Afbeelding
Zoo,...heb ik mijn zondagmiddag weer nuttig besteed. :mrgreen:

Wordt vervolgd...............

O ja, zij zetten ook een 2001 RS in voor Jan Storm. Hier later meer over.


maandag 20 juni
Op dit moment zijn er twee type's van de Porsche waar wij hem op basseren. Ik heb nog een oude versie staan. De deuren hangen niet zoals bij de nieuwe, en de voorbumper is ook licht anders. Daarom heb ik besloten om dit model als proefmodel te gebruiken en de "upgraded" versie aan te schaffen.
Ik heb van de week het model de juiste kleuren gegeven. Moet zeggen dat het een mooi resultaat heeft gegeven. Matt heeft alle decals klaar, en is zeer tevreden.
Matt zal binnenkort starten met het maken voor een afdekklepje op de motorkap voor de tank. Al met al gaat het zeer voorspoedig tot nu toe.

Heb gauw een foto geschoten, dus niet zo duidelijk helaas.

Afbeelding
Afbeelding


maandag 27 juni

Matt heeft de decals klaar. Ik krijg deze week een setje om mijn "proefmodel" af te maken. Met dit model ga a.s. vrijdagavond ook naar de NAMAC meeting bij Lammertink Porsche.

Witte letters op zwarte ondergrond maken: (Matt)
Je kunt witte decalsheets gebruiken om op te printen, maar als het witte letters op een zwarte ondergrond betreft is er ook een truukje.
Je print de decal op TRANSPARANTE sheets en na droging week je ze al af en laat ze drogen. De witte letters blijven dan doorzichtig. Met dunne strookje schilderstape plak je ze vervolgens op zijn kop op een licht gekleurd stukje papier, en schilder je de achterkant wit. De decal kun je later aanbrengen met Micro-Set. Nou rijst natuurlijk de vraag: waarom zou iemand zoveel moeite doen als het ook meteen op witte sheets kan.? Welnu,...doordat je de achterkant schilderd is het wit véél helderder.!!!
En bijkomend voordeel is dat je ook geen storende witte randjes ziet van de decal zelf, die je normaal wel ziet als je witte sheets zou gebruiken.

Afbeelding
Afbeelding

dinsdag 28 juni

Heb vandaag van Matt de decals gekregen om het proefmodel te kunnen afmaken. Ze zijn zo mooi gelukt, dat kun je niet zien op de foto's.

Daarnaast hebben we met behulp van "Kale" te weten gekregen hoe we gele koplampen moeten maken. Ik wist wel dat er clear red en orange was van Tamiya maar niet yellow. Dus de lamp zelf is al gedaan met Tamiya clear yellow. Daarnaast zijn de koplampen ook gedaan met de airbrush. Dit ligt nu te drogen.

Hier dan de foto's van de decals en de kleur van de lampen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Woensdag 29 juni

Na een middag druk bezig te zijn geweest, heb ik toch alle decals erop gekregen. Dit is het resultaat er komt dus nog meer op zoals remlicht, persluchtslang aansluiting en het afdekklepje op de motorkap.

Zijaanzicht
Afbeelding

Supermooi gelukt de koplampen en voorruit streamer
Afbeelding

Mooi glimmen he :mrgreen:
Afbeelding

Super tevreden ben ik
Afbeelding

extra remlicht, afdekplaatje en perslucht aansluiting.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


08-07-2005:
We waren toch nog een detail vergeten,...de zwarte "lip" bij de voorspoiler. Bij deze....... :mrgreen:
Afbeelding