Lotus Esprit 1996 van Jan Lammers

In dit subforum staan afgeronde ombouwprojecten van leden. Niet alle projecten staan hier, alleen die waarvan wij vinden dat die een speciale plek verdienen.
Gebruikersavatar
Matt Modelautos
Erelid
Berichten: 1763
Lid geworden op: vr 28 nov 2003 17:56
Locatie: Weert
Contacteer:

Lotus Esprit 1996 van Jan Lammers

Bericht door Matt Modelautos »

Bouwenproces van de Lotus Esprit van Jan Lammers uit het 1996 BPR championship.

Afbeelding

Wat meteen opvalt aan dit kitje is dat het erg slecht is afgewerkt. De gietranden zijn enorm, dus dat vergt heel wat schuren, vijlen en polijsten. Ook de manual is erg povertjes, De onderdelen zijn wel genummerd op de bouwtekening,...echter niet op de photo-etch of op de bijgesloten manual. Ook bij het verven is alleen vermeld "Black". Je moet maar zelf uitzoeken wat hoogglans, zijdemat of mat van kleur moet zijn.
Afbeelding


Eerste update:
De wielen en remmen zijn erg gedetailleerd. De moeilijkste klus was het aanbrengen van de decals. Aangezien het erg lage banden zijn, is er maar weinig plek om ze aan te brengen. Daarbij blijven ze ook nog eens niet plakken. De oplossing voor dit probleem was de decals eerst af te weken en laten drogen, en daarna met Bison tranparante 2-componentenlijm aan te brengen. Deze lijm is niet agressief en leent zich daarom perfect voor dit soort klusjes.
Alleen jammer dat later niet veel van de remmen te zien zal zijn.....
Afbeelding


Zoals al eerder vermeld is het bodywork erg ruw afgewerkt. Hier was nogal wat schuur- en vijlwerk voor nodig. De achterspoiler is ook klaar en passend gemaakt zodat hij in de uitsparingen past op het bodywork. Dit dient wel allemaal van te voren te gebeuren om later beschadigingen aan de lak te voorkomen.
De auto wordt nu in de grondlak gezet en nog gecontroleerd op eventuele oneffenheden.
Afbeelding


Het interieur is relatief eenvoudig in elkaar te zetten en is ook zeer mooi gedetailleerd. Het bovenste gedeelte van de rolbar is hier nog niet op aangebracht, maar dient aan de onderkant van het dak bevestigd te worden, en wel zodanig dat het onderste gedeelte op het dashboard rust.
Afbeelding
p.s. brandblusser "staat" niet meer, maar is liggend aangebracht op de vloerplaat.


De carrosserie is in verschillende etappes in de plamuur en grondlak gezet. Aangezien het bodywork niet erg strak was waren er meerdere bewerkingen nodig. Tenslotte is het geschuurd met korrel 800 schuurpapier en als laatste nog met een schuursponsje en vloeibare schuurzeep om het écht helemaal glad te krijgen. Om alle lijnen en groeven te behouden moest de grondlak maar dun aangebracht worden.
Ook de voorspoiler met bijbehorende steuntjes (dunner dan een naald) was het nodige friemelwerk. Maar dit verdient wel veel aandacht. Vooral om de aansluiting op het bodywork mooi te laten verlopen.
Het is op de foto helaas niet af te zien, maar dit was "A hell of a job".
Afbeelding

Hoe de indeling van het lakwerk moet zijn ben ik ook eindelijk achter gekomen. Eén gedeelte is hoogglans en één gedeelte is zijdemat. In eerste instantie dacht ik dat het "mat zwart" moest zijn, maar dit is niet zo. Heb daarom mate schoolborden verf met zijdeglans gemengd en zo de goede dekking gekregen. Deze laag is inmiddels aangebracht en laat ik eerst een weekje drogen. Dit om te voorkomen dat er later verf loskomt als er afplaktape verwijderd moet worden. Deze moet namelijk aangebracht worden om de hoogglans laag te kunnen airbruhen.


Zodra de auto af is verdient hij ook een mooi plaatsje. Diorama is gemaakt van 8 mm MDF, 3M schuurpapier korrel 120 als wegdek en wat aluminium lasdraad voor het hekwerk. Bijgaande foto is als basis gebruikt.
Afbeelding

Afbeelding


Upgrade 09-04-2005
Helaas is mijn digitale camera in reparatie geweest. :thump_down:
De bouw is echter wel doorgegaan. Het spuitwerk is niet bepaald makkelijk geweest door de 2 soorten lak (mat en glans). Het afplakken met tape is geen succes geworden door de rondingen bij b.v. de wielkasten. Na alles weer "blank" en weer in de primer gezet te hebben,...toch maar gebruik gemaakt van MICRO MASK. ( Ja,...Curb had gelijk. :thump_up: ). Dit is vloeibare film en hier kunnen hele mooie strakke en ook vlakke afscheidingen mee gemaakt worden.
Na enig oefenen is deze maskering direkt goed aangebracht met penseeltje nummer 01. Het voordeel van direkt de randen strak schilderen is dat er niets weggesneden hoeft te worden en dus minder kans op beschadiging van de onderlak. Hat naderhand verwijderen van de film is echter een zenuwklus.
Het model staat inmiddels grotendeels in elkaar (op wat kleine onderdelen en decals na.).
Jammer genoeg is het bijna niet te doen om het verschil in lak (mat / hoogglans) goed op de foto vast te leggen,...maar heb toch een poging (met mijn inmiddels gerepareerde camera) ondernomen.
AfbeeldingUpgrade 15-04-2005
Als eerste is de hoogte aangepast aangezien hij nogal hoog op "zijn poten" stond. Dit is een zenuwslopend karwei geweest, maar dankzij hulp van "Curb" en een opgegeven zondagmiddag is het toch gelukt. :mrgreen:

Decals
Ook het uitzoeken van de decals was niet bepaald eenvoudig,......er zijn namelijk meerdere uitvoeringen geweest van deze auto. Verder was er iets raars aan de hand met de decals: het leek wel of ze een "softener" bevatten.!!!!!
Je moest de decal vrijwel meteen op de goede plek leggen,...de decal werd dan zacht.
Degene die dit fenomeen kent mag zich melden. :?:
Voordeel is wel dat hij werkelijk schitterend om de vormen heenvalt.

Eindresultaat:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Conclusie:
Een schitterende auto. Deze staat naar mijn gevoel zelfs nog boven de "Minardi Mugello 1:18" van Verstappen.
Nadeel is echter: Zonder ervaring met kitjes is er niet aan te beginnen. Een Tameo-kitje in elkaar zetten is kinderspel vergeleken met dit.
Dit heeft mede te maken met de zéér matige kwaliteit van het kitje zelf.

Maar hij heeft nu wel de mooiste plek in mijn kastje gekregen. :mrgreen:
Carpe Diem

--Aantal verschillende Nederlandse coureurs: 101
Plaats reactie